İnsanca Sokak #Köpekleri ni Yakalamak

Genel

5199 Nolu Hayvanları Koruma Kanunu Uygulama Yönetmeliğinin hayvanların toplanmasına ilişkin maddelerine lütfen bir göz atın. Sonra belediyeler, hayvan severleri neden yanlarında istemiyor ve kötülüyor, bir daha düşünün.

Siz, kanundaki özelliklere sahip bir hayvan toplama aracı gördünüz mü?

c) Eziyet edilmeden toplanılacak veya toplattırılacak sahipsiz hayvanlar, nakliye araçlarında kafesler içerisinde geçici bakımevlerine kısırlaştırılıp ve aşılattırıldıktan sonra tekrar geri bırakılmaları için nakledilir. Toplanan hayvanların nakil esnasında herhangi bir zarar görmemesi için tüm önlemler alınır.

Toplama esnasında ağ ya da kafes kullanıldığına sıklıkla şahit oldunuz mu?

d) Sahipsiz hayvanlar öncelikle kafes ve ağ ile yakalanır. Bu metotlarla yakalamanın mümkün olmadığı durumlarda yakalama sopasıyla da yakalama yapılabilir. Uyuşturucu tüfek uygulamaları ile yakalama ancak veteriner hekim kontrolü altında yapılır.

http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.10300&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=5199

Kafesle, hayvanlara fiziksel zarar vermeden, yakalama yapılabilir. Ancak; bu işlerle, bu işten maaş alanlar yerine, ekipmanından taşınmasına  kadar belediyelerin beğenmediği “marjinal hayvan sever olarak nitelediği” kişiler kendi çabalarıyla ilgilenmekte; yakalama konusunda çözümler üretmekteler. Köpekleri insanca yakalamak tabii ki mümkün. Düzgün, hayvanları seven, onları eşya olarak ya da emir geldiğinde öldürülecek canlılar olarak görmeyen personelle köpekler fiziksel olarak acı çekmeden yakalanabilirler.. Belediyelerin bu işe olan bakış açısılarıyla, mevcut  personeliyle; tepeden tırnağa düzgün bir kısırlaştırma projesi yürütmesi mümkün değil. Kanunda kafesle yakalamak gerektiği yazıyor dediğimizde, köpekler o kafese girmez cevabından başka bir şey duymuyoruz. Aşağıda fotoğrafları olan köpekler kafesle yakalanıyorsa, tüm köpekler yakalanabilir. Eğer bugün belediyeler en azından taşımaya destek verseydi; o bölgedeki tüm köpekleri kısırlaştırabilirdik, aşılayabilirdik. Birden fazla kafesimiz olsaydı; nakliyeye para vermeseydik; kısırlaştırmanın kalıcı etkisi olurdu. Ne yazık ki, bu işe bilimsel verilerle yaklaşmayan ve adamına göre iş yapan belediyelerle bu mümkün değil !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorum bırakın